Melodieren 2: dieren van het erf(goed) (4+/8+)

Een volgende aflevering in het MELODIEREN-verhaal, een nieuwe voorstelling over dieren naar aanleiding van het thema dieren in de ERFGOEDWEEK 2023.

Interactieve live muziek ligt – zoals steeds – aan de basis van dit nieuwe spektakel voor kinderen tussen 4 en 12 jaar oud.

De eerste voorstelling is een CC is op 28 april in CC Belgica in Dendermonde.

Er is nog geen promotiefilmpje, maar dat komt nog. Hier zie je ons aan het werk voor RITMELODIE.

Voetbas/Basse aux pieds

De voetbas is een stuk Belgisch (zowel Vlaams als Waals) cultureel erfgoed. In het MIM in Phoenix, Arizona (VS) hebben ze er de belangrijkste muzikale bijdrage van België van gemaakt. Dat klopt niet helemaal maar het is wel een fijne gedachte.

Het exemplaar dat je hier ziet is gemaakt door Harry & Riny Geuns. Het atelier waar ze werken ligt in Molenbeersel (Kinrooi).

Het filmpje “Basse aux pieds” werd gemaakt door Pol Corthouts.

En je ziet hier ook een filmpje dat het MIM in Phoenix voorstelt. In een flits komen we voorbij en zo hebben we die internationale carrière ook weer gehad.

Sjsjsjsjsjt, ERFGOED! (9+)

Een workshop + interactieve muzikale voorstelling op locatie (kartuizersite in Sint-Martens-Lierde). Op wandelafstand van het station van de gemeente Lierde leren kinderen het cultureel en onroerend erfgoed kennen op een plek waar 7 eeuwen geschiedenis zicht- en hoorbaar zijn. Het is een interactieve erfgoed-voorstelling voor de leerlingen van het 4de, 5de en 6de leerjaar.

Duur: 2 keer 1 uur per groep/per dagdeel, een activiteit voor max. 4 klassen per dag.

Er zijn 4/5 plekken op de site waar we terug gaan in de tijd en muzikaal ons licht laten schijnen op het erfgoed dat ons omringt: een oude boom, een schuur uit de 17de eeuw, een muziekinstrument uit de 19de eeuw… de kinderen worden actief betrokken in deze tijdsreis.

Dit is een nieuwe voorstelling, in eerste instantie bedoeld voor scholen die via het openbaar vervoer naar Lierde komen. Via DynamoOpweg is de verplaatsing naar deze activiteit volledig gratis (De Lijn). Via de NMBS is er ook een voordeeltarief.

Op termijn wordt dit een opvolger van On(t)roerend Erfgoed en dan kan er ook op verplaatsing gespeeld worden rond alle aspecten van erfgoed.

Met de steun van:

Fijnbesnaard & Compagnie vzw      en

29-EVA.JPGVoor meer informatie en voorwaarden: piet@fijnbesnaard.be, 0468/00.70.40

 

Kinderen & muziek

Voor het project Muziek in klas van Jeugd & Muziek Brussel maakte Fijnbesnaard & Compagnie de workshop en de voorstelling RITMELODIE, een traject rond de muzikale basisbegrippen ritme en melodie.

Momenteel wordt er gewerkt aan een filmpje dat een van de nummers (en ook wel de voorstelling) illustreert. Dat gebeurt allemaal zonder publiek, maar dat wordt wel uitgenodigd om op afstand te participeren… Eigenlijk is het gewoon een excuus de ernst van het muzikantenbestaan in de verf te zetten.

Nieuwe instrumenten

Sinds het einde van de vorige eeuw zijn we actief aan het sleutelen aan allerlei instrumenten. Dit resulteert nu en dan in nieuwe traditionele snaarinstrumenten (gitaar, u(e)kelele, door, mandoline), maar ook in opdrachten voor theater of andere toepassingen op of naast het podium. Daarvoor wordt er ook samengewerkt met mensen als kunstenaar/metaalbewerker/percussionist Pat Riské, blaasexpert Nicolas Vankeerberghen (Musicartisan), concertina/bandoneon/voetbas-bouwer Harry Geuns.

Gaandeweg zal er wat nieuws verschijnen over de verschillende klanken die uit onze jaren ’20 koestal komen.

Op het einde van de zomer 2020 zullen er enkele gitaren van de band rollen die geïnspireerd zijn op het Italo-Belgisch design van de Warland-gitaren van wijlen Antonio Biancato, een gitaarbouwer uit Moeskroen. De vormen waardoor hij geïnspireerd raakte vind je terug in sommige Italiaanse mandoline-, renaissance/barok-instrumenten, maar hij maakte er een prachtige synthese van die bovendien bekend gemaakt werd door artiesten als Bob Davidse (nonkel Bob) en Modest Schoepen (Bobbejaan).

Later volgt er meer.