Fijnbesnaard & Compagnie geeft scholen de kans om kinderen een muzische workshop aan te bieden (rond een bepaald thema) op school/in de klas. Daarnaast is er een bijhorende interactieve voorstelling die kan doorgaan in een zaal op school, het GC/OC/CC of een andere plek in de buurt.

De voorstelling is er voor de kinderen uit de workshops, maar ook voor andere kinderen die – door het interactieve karakter van de voorstelling – dezelfde boodschap meekrijgen, in iets grotere groep.

 

Kinderen worden voorgesteld aan verschillende soorten muziek(instrumenten). Thema’s als: taal, ritme/melodie, dans, culturele verschillen/gelijkenissen, erfgoed, wereldoriëntatie, geschiedenis, techniek… komen allemaal speels aan bod. Naargelang de rode draad van elke voorstelling worden er een of meerdere thema’s extra belicht.

De workshop duurt een lesuur (voor de kleuters is dat iets korter) en daarin krijgen alle leerlingen de kans om actief muzisch een stapje in de wereld te zetten, ook al is dat in hun eigen klaslokaal. Het gezelschap voorziet al het nodige materiaal. In de workshop gaat het vooral over een aantal basisbegrippen uit de muziek (ritme/melodie, luid/stil, kort/lang, hoog/laag) en de liedjes die in de voorstelling aanbod komen (taal, thema). INTERACTIE is het sleutelbegrip bij alles wat aangebracht wordt.

Mogelijke thema’s: MELODIEREN (dieren, reizen, verschillende culturen), RITMELODIE (muziek, fanfare, taal), ON(t)ROEREND ERFGOED (gebouwen, erfgoed, wereldoriëntatie), OORLOG (geschiedenis, wereldoriëntatie, taal).

De voorstelling duurt ook 1 lesuur.

Voor: vanaf 2de kleuterklas tot en met 2de middelbaar

Voor meer informatie: piet@fijnbesnaard.be

Referenties: Cultuur in de Spiegel, Jeugd & Muziek (Brussel), het Muziekinstrumentenmuseum (MIM, Brussel), Provincie Oost-Vlaanderen (Dienst Erfgoed), Flanders Fields Museum (Ieper).

Foto: Luk Dombrecht.

Previous PostNext Post

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *